Тема: Розрахунок сировини на
необхідну кількість порцій (для других страв та десертів)
Мета заняття: закріпити практичні вміння
здійснювати розрахунки сировини на необхідну
кількість
порцій (для других страв та десертів).
І варіант
Кількість кожного продукту масою Брутто та Нетто для
приготування страв вказується
безпосередньо в рецептурі страви. Рецептура і технологія
приготування страв складена з
урахуванням діючих норм відходів і втрат під
час обробки сировини. Рецептури супів, соусів, гарнірів, салатів,
компотів, киселів, мусів, самбуків, кремів розраховані на 1000г,
що дозволяє визначити вихід порції страви з врахуванням попиту споживачів і
раціонального витрачання продуктів, а рецептури на всі інші страви розраховані
на 1 порцію.
Визначити необхідну кількість гречаної крупи для
приготування 150 порцій розсипчастої каші, якщо норма закладки крупи на 1
порцію – 96г.
Задача 2
Визначити вагу борошна для виготовлення 350 шт.
ватрушок, якщо на 100 шт. по нормі закладки потрібно 3кг 800г борошна.
Задача 3
Визначити вагу томату-пюре для приготування 2кг 300г
томатного соусу, якщо для приготування 1кг соусу по нормі закладки потрібно
350г томату-пюре.
Задача 4
Розрахуйте кількість продуктів необхідне для
приготування 100 порцій страви «Сирники із
сиру»
в їдальні III категорії.
№ з\п
|
Сировина
|
1 порція
(у грамах)
|
100 порцій
( у кг)
|
|||
Брутто
|
Нетто
|
Брутто
|
Нетто
|
|||
1
|
Сир кисломолочний
|
136
|
135
|
|||
2
|
Борошно пшеничне
|
20
|
20
|
|||
3
|
Яйця
|
1/8 шт.
|
5
|
|||
4
|
Цукор
|
15
|
15
|
|||
5
|
Маргарин столовий
|
5
|
5
|
|||
6
|
Сметана або варення
|
20
|
20
|
|||
Критерії
оцінювання:
Правильно
виконана робота (4 задачі) оцінюється у «10» балів.