Карта розділу: Облік. Калькуляція. Звітність.

 

15.03.20

Практична робота №2


Тема: Розрахунок сировини на необхідну кількість порцій (для других страв та десертів)
Мета заняття: закріпити практичні вміння здійснювати розрахунки сировини на необхідну
                           кількість порцій (для других страв та десертів).
Обладнання: Збірник рецептур страв та кулінарних виробів.
І варіант
Кількість  кожного  продукту  масою  Брутто  та  Нетто  для приготування  страв вказується безпосередньо  в  рецептурі страви. Рецептура і технологія приготування страв складена з урахуванням  діючих  норм  відходів  і  втрат  під час  обробки сировини. Рецептури супів, соусів, гарнірів, салатів, компотів, киселів,  мусів,  самбуків,  кремів  розраховані  на  1000г, що дозволяє визначити вихід порції страви з врахуванням попиту споживачів і раціонального витрачання продуктів, а рецептури на всі інші страви розраховані на 1 порцію.
Задача 1
Визначити необхідну кількість гречаної крупи для приготування 150 порцій розсипчастої каші, якщо норма закладки крупи на 1 порцію – 96г.
Задача 2
Визначити вагу борошна для виготовлення 350 шт. ватрушок, якщо на 100 шт. по нормі закладки потрібно 3кг 800г борошна.
Задача 3
Визначити вагу томату-пюре для приготування 2кг 300г томатного соусу, якщо для приготування 1кг соусу по нормі закладки потрібно 350г томату-пюре.
 Задача 4
Розрахуйте кількість продуктів необхідне для приготування 100 порцій страви «Сирники із
       сиру» в їдальні III категорії. 
№ з\п
Сировина
1 порція
(у грамах)
100 порцій
( у кг)
Брутто
Нетто
Брутто
Нетто
1
Сир кисломолочний
136
135
2
Борошно пшеничне
20
20
3
Яйця
1/8 шт.
5
4
Цукор
15
15
5
Маргарин столовий
5
5
6
Сметана або варення
20
20

Критерії оцінювання:
Правильно виконана робота (4 задачі) оцінюється у «10» балів.


Статистика

Зараз у блозі:

Загальна кількість переглядів сторінки

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *